Brood moet zingen

Hier volgt een korte toelichting over het brood. Iets over de ingrediënten en het maakproces. Wat er in elk geval nooit in zit zijn broodverbeteraars, chemicaliën, zoetstof of andere kunstmatige stimuli. Het motto, brood moet zingen... dat verwijst naar het moment dat het brood net uit de oven komt. Een goedgebakken brood maakt een karakteristiek knisperend geluid. Dit wordt door bakkers het zingen van het brood genoemd.

bakkerij-amadeus

Meerzadenbrood

Dit is een brood dat wat meer grondstoffen bevat. De zaden mix geeft het brood extra smaak. Het bevat gewoonlijk lijnzaad, haver, pompoenpitten, zondebloempitten en sesamzaad. Verder 40% gebuild tarwemeel, 40% wit tarwebloem, 20% roggebloem, water en zeezout. Het meel is afkomstig van De Commandeursmolen en de molen de Valk in Montfoort. Lange rijs, 16-24 uur.  

Frans Landbrood 

Dit is ons signatuur brood. Een brood voor elke maaltijd. Lang houdbaar en geschikt om Franse toast mee te maken. Volledig schatplichtig aan de Frans traditie. 80% wit tarwemeel (uit Frankrijk), licht volkoren, en 20% roggemeel (uit zeeland, gemalen in Montfoort). 2% Frans zeezout. Water. Lange rijs, 16-24 uur. 

Speltbrood

Klassiek gezond desembrood. Soms geschikter voor mensen met glutenintolerantie. Bestaat uit 40% bloem en 40% volkoren meel van spelt (afkomstig van De Commmandeursmolen), water en zeezout. 20% van het deeg bestaat uit het zuurdesem van tarwe of rogge. Lange rijs, 16-24 uur.

Baguette

Naar Franse stijl. Gemaakt met een tarwebloem (Tradition Francaise T65) met een beetje zemel. Verder wordt er onder de Franse stijl meestal verstaan een vertraagd rijsproces met een fractie van gist. Door de lange tijd vermeerdert dit gist zich en wordt het deeg steeds sterker van smaak. Wij doen er ook nog het zuurdesem van Amadeus en een klein beetje Russello bij. Verder water en zout. Zeer lange rijs, 48 uur. 

Rusello

De joker in het broodassortiment. Net als in de bakkerij van de broodmakers Elsenburg & Sebastiani, brengt Amadeus een hommage aan de Italiaanse broodcultuur. Meer specifiek die van Sicilië. Een oergraan, harde tarwe, Rusello genaamd. Direct afkomstig uit de molen Di Raimondo, Sicilië. Gele kruim en een zoete ondertoon. Staat echt op zichzelf in dit assortiment. Gemaakt met een poolish van een snufje gist. Dit garandeert een unieke smaak die het meel heeft. Zuurdesem zou deze teveel verstoren. Water en zout. Rijstijd, tenminste 16 uur.

Rogge volkoren

Een volbloed. Donkerbruin als chocolade en een lange houdbaarheid. Gemaakt van 80% volkoren rogge (uit Zeeland), en 20% roggebloem, water en zeezout. 20% roggedesem. Relatief korte (warme) rijs, 7 uur. 

Zoet

Als er zoet deeg of beslag gemaakt wordt, wordt dit meestal gedaan met wit tarwebloem van een Frans ‘red label’, zo organisch mogelijk geproduceerd. 

Grondstoffen

Ook met andere grondstoffen wordt rekening gehouden met herkomst. We selecteren producten die kwalitatief hoogstaand zijn.

© Copyright 2022 Bakkerij Amadeus 

Powered by DesignyBrain